Alles over whisky vaten

Men is het er algemeen over eens dat het vat waarin de whisky gerijpt is, verantwoordelijk is voor een groot deel van de smaak. Sommigen zeggen zelfs dat wel 80% van de smaak hierdoor bepaald wordt. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over whisky vaten.

Er zijn vier elementen van belang bij het rijpen van whisky in het vat:

  • Hoe vaak is het vat hiervoor gebruikt? Hoe vaker het vat al is gebruikt, des te minder smaak er nog vanaf komt;
  • Hoe groot is het vat? Hoe groter de ratio vatoppervlak/inhoud is, des te meer smaak wordt er aan de whisky toegevoegd;
  • Hoelang zit de whisky in het vat? Langer in het vat betekent meer smaak;
  • De intensiteit van de drank die in het vat gaat. Een lichtere meer neutrale vloeistof krijgt meer invloed van het vat dan een zwaarder preparaat.

Je kunt wel raden dat met zoveel beïnvloedende factoren er ook oneindig veel mogelijke uitkomsten zijn. Dit is een van de redenen dat whisky zo divers kan smaken en dat er zoveel soorten op de markt zijn.

Het type vat is ook nog van invloed. De belangrijkste type vaten zijn bourbon, sherry, port, rum en wijn. Bourbon wordt het meest gebruikt. Waarom? Simpelweg omdat het aanbod van deze vaten het grootste is. Ze zijn dan ook goedkoper dan andere typen whisky vaten. Sherry vaten zijn ook populair. Dit zijn vaak enorme vaten die wel 500 liter kunnen bewaren. Maar ze zijn duur. Tot wel tien keer zo duur als een bourbon vat. Veel distilleerderijen maken daarom bewust de keuze om geen sherry vaten te gebruiken of ze kunnen het zich simpelweg niet veroorloven.

Ook oude port vaten kunnen voor whisky gebruikt worden. Meestal heeft er dan Ruby port in gezeten, maar Tawnt of White port vaten worden ook gebruikt. Port vaten zorgen voor droge en kruidige smaken. Voor heel veel zoetigheid moet je bij de rum vaten zijn. Glenfiddich gebruikt dit bijvoorbeeld in de 21-jarige whisky. Wijn vaten zijn even gevarieerd als wijn. Witte wijn vaten zorgen voor een boterachtige smaak, terwijl rode wijn vaten juist een meer droge smaak opleveren met meer fruittonen.

Er is ook nog steeds ontwikkeling op dit vlak. Zo heeft Glenfiddich nu een experimentele IPA serie. Hiervoor zijn voormalig biervaten gebruikt. Zit zorgt voor een bloemachtige en fruitige whisky. Soms mislukt een experiment ook. De Fishky, een whisky gemaakt uit haringvaten, smaakte volgens menigeen vreselijk.

We raden je aan om zoveel mogelijk verschillende en uiteenlopende whisky’s te proberen om je eigen smaak te leren kennen. Er is een wereld aan diversiteit beschikbaar en de persoonlijke voorkeuren daarin zijn voor iedereen weer anders.

Neem contact met ons op

We zijn er nu even niet. Stuur ons een email en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
0

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken

18+? Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze website te mogen bezoeken / You have to be 18 years or older to visit this website
nl_NLNederlands
en_USEnglish nl_NLNederlands