Beleggen in whisky

Whisky is al jarenlang onverminderd populair. Dat betekent ook dat de prijscurve maar één weg kent: omhoog. Daar komt nog eens bij dat de vraag weliswaar toeneemt, maar het aanbod dit niet bij kan houden. Het duurt immers nogal even voordat whisky gerijpt is. En de vraag neemt veel sneller toe. Met de zogenoemde ‘non-age statement’ whisky’s is het wel mogelijk om oudere en jongere whisky met elkaar te mengen. En vaak met een prima resultaat. Maar de single malt whisky’s met leeftijdsvermelding blijven schaars en zijn populair. Bovendien is in deze digitale wereld niet langer één land de markt, maar de hele wereld. En daar zijn nogal wat kapitaalkrachtige kopers. Zou het dan ook kunnen lonen om te beleggen in whisky? En hoe zou je dan te werk moeten gaan?

Eerst even kort wat algemene beleggingsleer. Spreiding en life cycle methodiek zijn de sleutelwoorden om risico te verminderen. Door de beleggingen te spreiden over aandelen, obligatie en cash uit verschillende landen en sectoren, kan het verlies van het ene worden opgevangen door de winst van de andere. Bij de life cycle methodiek kijk je bovendien naar wanneer je het belegde geld weer nodig hebt en bouw je het risico af, naarmate deze datum dichterbij komt. Kortom, beleggen in whisky kan nooit een manier zijn om vermogen of inkomen op te bouwen waar je van afhankelijk bent. Het kan wel een klein onderdeel zijn van een goed gespreide portefeuille. Of een losstaande belegging met geld wat je echt kunt missen. Een soort gokavontuur, zo je wilt. Maar hoe zien je kansen voor dit gokje er dan uit?

Rare Whisky 101 houdt sinds 2008 de prijzen bij van de meest gevraagde exclusieve single malt whisky’s. Als we de index in 2008 op 100 zetten, dan staat deze nu op 208. Gemiddelde dus een ruime verdubbeling van de prijzen in 10 jaar tijd. Dat is een marge die je met aandelen alleen haalt als je volledig in aandelen zit en de markt het zeer goed doet. Het is ook geen probleem om zaken liquide te maken. Van de whisky’s die op de veilingen komt, wordt 90% met succes verkocht. Online veilingen zijn het meest populair, omdat de bijkomende kosten hier op 10% liggen, terwijl ze bij offline veilingen kunnen oplopen tot 25%.

Wil je het eens proberen? Er zijn dan grofweg twee manieren om te werk te gaan. Je kunt zelf uitzoeken welke whisky’s bijzonder zijn, deze kopen en zorgvuldig bewaren en verkopen op een goed moment. Nadelen hiervan zijn dat het je veel tijd kost en je loopt het risico dat je flessen beschadigd raken. Als je één keer een fles laat vallen is je rendement verdampt.

Een veiliger manier is om via een fonds in whisky te beleggen. Zij nemen je whisky dan voor je in bewaring en nemen ook het risico op beschadiging, verlies of diefstal over. Uiteraard staat daar dan wel een vergoeding tegenover, waardoor je rendement minder wordt. Je hebt varianten waarbij je zelf whisky’s kiest die dan voor je worden bewaard. Of je kunt voor je laten beleggen in een gespreide selectie van whisky’s.

Neem contact met ons op

We zijn er nu even niet. Stuur ons een email en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
0

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken

18+? Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze website te mogen bezoeken / You have to be 18 years or older to visit this website
nl_NLNederlands
en_USEnglish nl_NLNederlands