Beste whisky

Je bent beginnend of gevorderd whisky drinker en hebt een paar euro op zak. Maar je geld kun je maar één keer uitgeven. En whisky is niet bepaald goedkoop. Je weet dat een zeer oude of bekende whisky zeker niet zal tegenvallen, maar daarvoor moet je diep in de buidel tasten. En honderden of zelfs duizenden euro’s voor één fles wil je niet uitgeven. In dit artikel geven we wat tips voor hoe je kwaliteits whisky’s kunt vinden voor een acceptabele prijs.

Filter mogelijkheden op website
Je hebt vast wel eens een site als kieskeurig.nl, bol.com of coolblue.nl gebruikt om via filters steeds dichter bij je gewenste eindresultaat te komen. Verschillende online sites zoals drankgigant.nl bieden hier ook mogelijkheden voor. Ga naar de pagina’s met whisky’s en gebruik het menu links. Je kunt beginnen met een prijsfilter. Bijvoorbeeld 25 tot 100 euro. Maar je krijgt dan nog steeds honderden whisky’s in beeld. Misschien ben je specifiek op zoek naar een single malt? Dan heb je er nog 750 om uit te kiezen. Door op land of regio te selecteren krijg je een steeds meer overzichtelijk resultaat. Zo zijn er bijvoorbeeld 110 whisky’s te koop uit de Schotse Islay regio’s  en 4 whisky’s uit Australië in deze prijsklasse en in de single malt categorie. In de afbeelding hieronder zie je bijvoorbeeld de Australische single malts. Voor een wilde gok is dit een prima strategie, maar je krijgt in sommige gevallen nog steeds vrij veel resultaten en weet nog niets over de kwaliteit.

Youtube reviews
Heb je wat meer tijd en vind je wat vermaak ook wel leuk. Volg dan een van de whisky vloggers. Ralfy is een van onze favorieten. Deze ludieke persoonlijkheid brengt het leuk en zorgt bovendien voor de nodige diepgang. Hij heeft maar liefst 105 duizend volgens. Zijn kanaal op Youtube kun je hier vinden. Inmiddels zijn er al 724 whisky reviews gepubliceerd in de periode vanaf 2009 tot heden. Het is wel een nadeel dat je geen lijst kunt vinden met al zijn reviews geordend naar de beoordeling. Je kunt wel scrollen naar het eind van het filmpje, waarin hij een score van x aantal uit 100 punten omhoog houdt. In de regel is alles vanaf 80 uit 100 punten op zijn minst de moeite waard. Er is ook een fansite die zijn scores bijhoudt. Daar kun je het nog wat sneller zien..

Scotchwhisky.com
Er zijn natuurlijk talloze whisky review sites, maar Scotchwhisky.com is een van onze favorieten. Er wordt meerdere keren per maand een groepje whisky reviews gepresenteerd als ‘batch’. Het betreft een mix van soms breed verkrijgbare whisky’s en soms zeldzame. En soms is er ook een thema, zoals een bepaalde distilleerderij. Als je doorklikt op een artikel krijg je snel de scores en een korte omschrijving te zien.

Whisky.com
Ben je een beginner en wil je graag een indruk krijgen van enkele klassiekers? De ‘bottle search’ functie op whisky.com is hiervoor erg leuk. Kies bij layout voor ‘taste rating’ en bij sortering voor ‘number of ratings (decreasing)’. Je krijg dan op pagina 1 whisky’s met een hoge rating én veel stemmen. Voor de meer ervaren drinker zullen deze stuk voor stuk bekend voorkomen. Het filter menu links biedt dan nog veel meer mogelijkheden om te filteren. De website ziet er prachtig uit, maar het nadeel is wel dat het aantal stemmen nog beperkt is. Met ruim 18 duizend flessen is het wel een enorme database.

World Whiskies Awards
Op deze pagina kun je de winnaars zien van de World Whiskies Awards. Rechts kun je het jaartal aanpassen. Je kunt terug tot 2012. De winnaar zijn onderverdeeld in verschillende categorieën. Op deze pagina kun je meer lezen over de jury leden die hebben bepaald wat de winnaars worden.

Neem contact met ons op

We zijn er nu even niet. Stuur ons een email en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
0

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken

18+? Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze website te mogen bezoeken / You have to be 18 years or older to visit this website
nl_NLNederlands
en_USEnglish nl_NLNederlands