Exclusief interview met whisky goeroe Jim Murray (deel 1)

Whiskyexchange.com sprak met de bekende auteur en schrijver van de ‘Whisky Bible’, de whisky goeroe Jim Murray. Whisky Wijsheid dit interview voor je vertaald naar het Nederlands. Hieronder lees je het eerste deel.

Voordat je over whisky schreef, was je een Fleet Street-verslaggever. Hoe ben je betrokken geraakt bij de journalistiek?

Ik was nog steeds op school. Ik was verslaggever van league cricket op 14-jarige leeftijd en verdiende daarmee mijn eerste centen op die prille leeftijd. Na school zou ik niet naar huis gaan, ik zou naar de krant gaan en tijdens mijn vakantie zou ik ook voor hen werken. Ik richtte mijn eigen persbureau op toen ik 20 was en in de Midlands ging wonen. Ik kreeg verhalen op de voorpagina’s van nationale kranten, dus ik was bekend rond Fleet Street. Ik deed zware onderzoeken – ik specialiseerde me in moorden, zorgde ervoor dat misdadigers opgepakt werden, pedofielen, noem maar op. Het was een lange, harde, plezierige en diverse carrière.

Waarom de overstap naar whisky?

Jim Milne van J & B hield een seminar waar hij deze whisky’s had gemarkeerd met X, Y en Z, maar ze zeiden niet de naam van de distilleerderij. Ik besnuffelde er een en zei: ‘Dit hoort niet in je blend; het is Fettercairn. “Hij keek me aan en zei:” Ja, dat is Fettercairn, en de enige reden dat het hier is, is omdat het een vergissing is. “We praatten en we werden vrienden omdat er veel respect tussen ons was. Het was Jim die me vertelde dat ik mijn mening over whisky moest opschrijven, want tot dan toe was alles wat ik had gedaan algemene stukken over geschiedenis en distilleerderijen. Ik herinner me dat ik me tot mijn [nu] ex-vrouw wendde en zei dat ik Fleet Street zou opgeven en dit fulltime zou doen, wat haar met afschuw vervulde. Ik had een goedbetaalde baan en er was geen enkele garantie om iets te verdienen.

Waar komt je liefde voor whisky vandaan?

Ik was op 16-jarige leeftijd bezig met het verhaal van Lord Lucan, wat leuk was. Ik kreeg eindelijk vakantie en ik was vastbesloten om naar een distilleerderij te gaan en vastbesloten om naar een eiland te gaan. Ik ging op de boot naar Skye, ging naar de Talisker-distilleerderij en het veranderde letterlijk mijn leven. Ik herinner me de geuren, de geluiden, ik herinner me dat ik naar het magazijn ging. Het is alsof het gisteren is gebeurd, het is zo levendig.

Je bent ook een grote fan van bourbon …

Ik kreeg mijn smaak voor bourbon voordat ik naar Talisker ging. Toen ik op mijn zestiende van school ging, bracht ik een maand door in Amerika met familieleden voordat ik bij het persbureau kwam. Ik proefde ongeveer 40 whisky’s – ik zag er veel ouder uit dan 16! [Later] Ik ging ongeveer vier maanden in Kentucky wonen en bleef teruggaan. Ik heb geleerd en geleerd. Het enige dat ik tegen hen zei, was dat ze meer rogge moesten produceren, maar ze zeiden dat rogge dood is. Ik geloofde hier niets van, omdat mensen niet genoeg Islay-whisky kunnen krijgen, en rye IS Islay – het is de statement die dat soort whisky’s maakt. En rogge is nu door het dak gegaan.

Ik ben trots op het feit dat ik de Amerikaanse industrie ertoe heb gebracht om rogge opnieuw te onderzoeken. En dankzij mij kreeg de Ierse whisky-industrie de ‘pot still’ weer aan de gang, want dat was dood. Het is de oude journalistieke journalist in mij – als je ergens in gelooft, ga je ervoor en voer je je eigen campagne. En mensen drinken nu Japans. Ik was op een vlucht en de man naast me zei: ‘Ben jij Jim Murray? Mijn God, je hebt me wat geld gekost. De Yamazaki [Sherry Cask 2013, Jim’s 2015 Wereldwhisky van het jaar gewonnen] – het lukte me om drie flessen te krijgen en die kostten me elk £ 2.000, maar het was echt de beste whisky die ik ooit in mijn leven had geproefd. ‘ Het is heerlijk als je dergelijke dingen hoort, omdat je je vereerd voelt.

Over sherry-vat whisky gesproken, je bent notoir openhartig over zwavel …

Iedereen zou een probleem met zwavel moeten hebben! Je krijgt belachelijke PR-mensen die betaald worden om te doen wat ze worden verteld, met belachelijke uitspraken die zeggen dat deze [zwavel] gewoon bijdraagt ​​aan de smaak van whisky. Het voegt niet toe; het doet afbreuk, het ruïneert whisky. Dat is waarom je koperen potstills hebt, om het mooi en schoon, mooi en helder, en honingzoet en zoet te maken, en dan stop je het in zwavel en je verne*** t het! Sorry, maar er zijn zoveel domme mensen in de branche, het is angstaanjagend en ze verhullen allemaal hun praktijken.

Ik herinner me dat er een man in Amerika was die zijn eigen column over whisky had, en ik noemde het zwavel ding, en hij zegt ‘Welk probleem?’ Ik zei: ‘Meen je dat? Je bent een whisky-schrijver. Dat is net als een voetbalcorrespondent zijn en niet weten wat buitenspel is. ‘

Wat is de meest onderschatte distilleerderij?

God, er zijn er zoveel. Van Schotland zou ik er twee zeggen: Clynelish moet worden uitgebracht als een echt speciale whisky. Het [Diageo] doet er niet mee wat ze ermee kunnen doen. Maar ik begrijp waarom, omdat Clynelish zo’n belangrijke mengwhisky is omdat het zoveel karakter heeft. De andere zou Glentauchers zijn, die ik in het begin van de jaren tachtig ontdekte.

En de meest overschatte?

Fettercairn.

Wat is het volgende grote land voor whisky?

De twee landen die het heel goed kunnen doen, zijn Australië en India. Australië is fantastisch – wat ze maken, er is misschien niet veel van maar mijn God, ik zie er naar uit om de Australische sectie [van Jim’s Whiskey Bible] te doen. Ik denk dat Australië zoveel potentieel heeft. En Taiwan maakt briljante whisky.

Wat drink je als je geen whiskey drinkt?

Echt bier – ik vind het heerlijk. En ik ben best gek op rum, maar ik geloof niet dat het helemaal begrepen wordt. Rum is de enige drank waar je bijvoorbeeld karamel in moet doen. Ik denk niet dat je karamel in whisky moet doen. De industrie zegt dat karamel de smaak niet beïnvloedt; ja, dat doet het, massaal. Ik ben best in voor gin, maar ik heb geen tijd – het schrijven van de Bijbel duurt vier tot vijf maanden per jaar, en de rest van de tijd ga ik de wereld rond om tv te kijken en shows te geven.

Zou je mensen aanraden bepaalde whisky’s te kopen om te investeren?

Het hele punt van de Bijbel is om echt van de whisky te genieten. Voor mij gaat het erom het te proeven, niet op te bergen en veel geld mee te verdienen. Ik zou nooit tegen mensen zeggen dat ze een whisky moeten kopen om te investeren. Ik ging naar Clynelish [een aantal jaren geleden] en de manager bracht me naar de oorspronkelijke distilleerderij, omgedoopt tot Brora. Hij liet me een magazijn zien en zei tegen me: ‘Dit is onze Brora. Ik heb twee magazijnen hiervan. De blenders willen het niet gebruiken omdat er maar x hoeveelheid is, en als het eenmaal leeg is, is het op. Ze willen whisky’s gebruiken die ze kunnen blijven gebruiken; we weten niet wat we ermee moeten doen. “En hij voegde eraan toe:” Als je iemand kent die al deze voorraad wil kopen … “Ik zweer het, twee pakhuizen vol Brora!

Hoe zit het met NAS-whisky’s?

Ik kan begrijpen waarom het gebeurt. Ik heb persoonlijk geen probleem met NAS – de oorspronkelijke Glenfiddich had bijvoorbeeld geen leeftijdsverklaring. Het was als het eten van een licht onderrijpe kruisbes – het had deze scherpte, maar ook dit echt prachtige natuurlijke gevoel, en het was verfrissend. Maar toen ze het tot 12 [jaar oud] brachten, kon je voelen dat ze misschien de karamel een beetje hadden verhoogd, en dat de zuurheid en de levendigheid verdwenen en omlaag ging. Ik denk dat leeftijd een misleidende factor kan zijn.

BRON: Vertaling van interview op blog.whiskyexchange.com

Neem contact met ons op

We zijn er nu even niet. Stuur ons een email en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
0

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken

18+? Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze website te mogen bezoeken / You have to be 18 years or older to visit this website
nl_NLNederlands
en_USEnglish nl_NLNederlands