Duurste en goedkoopste whisky’s

Whisky’s heb je in alle soorten en maten en ook in alle prijzen. De vraag naar whisky is al jarenlang onverminderd groot. Het gevolg is dat de prijzen over de hele linie in het algemeen stijgen. Bijvoorbeeld die van de Japanse whisky’s, die massaal aan het opraken zijn. Maar ook geldt in de regel hou ouder en zeldzamer de whisky, hoe hoger de prijsstijging.

Voordat we ingaan op de duurste whisky’s, is het leuk om ook even stil te staan bij de allergoedkoopste. Die kun je vinden – hoe kan het ook anders – in Azië. In het straatarme Laos om precies te zien. Het is wel een soort rijst whisky, waardoor het misschien niet helemaal mee mag tellen. Maar het alcoholpercentage liegt er niet om: 40 tot 45 procent. De goedkoopste prijs die is gespot is 74 dollarcent voor een volledige fles van 700ml. De aanname van mensen is dan vaak dat het naar terpentine smaakt en beter vermeden kan worden. Maar het spul schijnt nog best prima te smaken ook.

Je hoeft overigens niet naar Azië voor goedkope drank. Ook de VS staan hierom bekend. Vooral de minder bevolkte staten zoals Missourri en Kentucky. Deze staten vormen het hart van de bourbon whisky’s. Bekende merken als Maker’s Mark zijn door de jaren heen wat duurder geworden. Je moet nu meer je best doen om een kwaliteit fles te vinden voor onder de 20 dollar. Maar ze zijn er wel. De Evan Williams Green Label Kentucky Straight Bourbon bijvoorbeeld. Deze kost je 10 dollar voor 750ml en smaakt eigenlijk gewoon prima. De Ten High Blended Bourbon Whiskey is minder lekker, maar is met 8 dollar voor dezelfde hoeveelheid zelfs nog een stukje goedkoper.

Onze zoektocht naar de duurste whisky beginnen we in wat Nederlandse winkels. Het is een eenvoudige kwestie van sorteren op prijs, maar dan het omgekeerde van hoe je het normaal misschien zou doen. Bij Mitra komen we niet verder dan rond de 300 euro voor een 30 jaar oude Ballantine’s of een 25 jaar oude Glenlivet. Zij hebben hier duidelijk zelf een prijsplafond neergelegd. Bij Drankdozijn is het heel andere koek. Daar is de duurste fles op moment van raadplegen een 37 jaar ouder Port Ellen die weg mag voor 3250 euro. De Talisker 40 jaar komt met 3000 euro ook aardig in de buurt. Maar iedereen die wel eens op een vliegveld is geweest of wel eens nieuws leest over whisky, weet dat we het plafond nog lang niet bereikt hebben.

Het wereldrecord wordt continu verbroken. Op het vliegveld in Dubai werden in april nog twee Macallan whisky’s uit 1926 verkocht voor 1,2 miljoen dollar. Een maand later bracht een zelfde 60 jaar oude Macallan op een veilig in Hong Kong net iets meer dan 1 miljoen dollar op. Alleen nu ging het om één fles en niet om twee. Bijna een verdubbeling van het oude record dus. Als we dit omrekenen dan gaat het hier om 60 duizend dollar per glas!

En wat als je nu een paar miljoen wint in de loterij, maar 7 cijfers je toch een beetje te gortig is voor één whisky? Een Dalmore van 30 jaar oud uit 1942 kost je bijvoorbeeld rond de 60 duizend dollar. Of wat je dacht je van een Glenfiddich uit 1937 voor 71 duizend dollar? Wil je een zo oud mogelijke whisky? Voor een Glenlivet van maar liefst 55 jaar oud mag je 94 duizend dollar neertellen. Je moet je favoriet dan wel snel ophalen. Whisky’s in deze categorie hebben vaak nog maar een wereldwijde oplage van een handjevol tot maximaal enkele tientallen. Van de genoemde Glenlivet zijn er bijvoorbeeld maar 11 ooit gemaakt.

Neem contact met ons op

We zijn er nu even niet. Stuur ons een email en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
0

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken

18+? Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze website te mogen bezoeken / You have to be 18 years or older to visit this website
nl_NLNederlands
en_USEnglish nl_NLNederlands