Japanse whisky

In onze serie over landen hebben we eerder de Nederlandse whisky in het zonnetje gezet. Voor dit tweede blog leek het ons passend om wat meer te vertellen over Japanse whisky. De whisky’s van onze verre Oosterburen zijn namelijk mateloos populair. Dit zie je terug in de toenemende verkoopcijfers en daarmee ook de stijgende prijzen. Maar ook qua prijzen slepen de Japanners de ene na de andere trofee mee naar huis.

In 2015 reageerde de wereld geschokt toen in Jim Murray’s gerenommeerde Whisky Bible de Yamazaki Single Malt sherry Cask 2013 van Suntory werd uitgeroepen tot de beste whisky in de wereld. Dit was de eerste keer dat deze eer naar Japan ging.

Japan maakt als whisky sinds de vroege jaren ’20. De Yamazaki distilleerderij werd toen opgericht nabij Kyoto. In de loop van de 20e eeuw werd Japanse whisky vooral in Japan zelf verkocht. Pas de laatste jaren werd het ook steeds populairder in andere landen.

De Japanse whisky’s modelleerden zichzelf aanvankelijk zoveel mogelijk naar Schotse whisky’s. De eerste meester distilleerder van Suntory studeerde in Schotland en wilde de drank naar zijn eigen land halen. Ze produceerden op praktisch dezelfde manier. Door twee keer te destilleren in pot stills. Vele Japanse distilleerderijen gebruikten zelfs geïmporteerd graan uit Schotland.

Japanse whisky wordt net als Schotse whisky gespeld zonder de ‘E’. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Ierse en Amerikaanse whiskey. Dit is nog een teken dat men in Japan begonnen is met zo dicht mogelijk bij de Schotse whisky te blijven.

In 2003 maakte de Japanse whisky een mooie opwachting in Hollywood in de moderne klassieker Lost in Translation met Bill Murray in de hoofdrol. Zijn personage bob Harris is een gestrande acteur die naar Japan gaat om daar te adverteren voor whisky van de Japanse distilleerderij Suntory.

Naast eerder genoemde Yamazaki gooit ook de Nikka distilleerderij hoge ogen. De Yoichi whisky was de grote winnaar in een internationale tasting van Whisky Magazine in 2001. In 2003 won een 30-jaar oude Hibiki van Suntory de hoofdprijs op de International Spirits Challenge.

Kortom, er valt veel te genieten als het gaat om Japanse whisky’s. Start eens met een whisky van Nikka, Yamazaki of Suntory. En misschien heb je nog een ander pareltje gevonden die je met ons wilt delen? Of probeer eens een van onze proeverijen, hierin vind je ook andere whisky’s dan alleen die uit Schotland of Ierland.

Neem contact met ons op

We zijn er nu even niet. Stuur ons een email en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
0

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken

18+? Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze website te mogen bezoeken / You have to be 18 years or older to visit this website
nl_NLNederlands
en_USEnglish nl_NLNederlands