Help mijn whisky is bedorven!

De befaamde ontdekkingsreiziger Sir Ernest Shackleton staakte plots zijn expeditie naar Antarctica in het jaar 1907. Tijdens die expeditie zijn ook een paar flessen whisky meegenomen (Mackinlay). Drie daarvan zijn 100 jaar later teruggevonden in een omgeving van -30 graden Celsius. Ze zijn hersteld en zelfs gereproduceerd. Dus blijkbaar kan whisky wel honderd jaar mee als je het heel koud bewaard. Maar wat zegt dat over je eigen whisky’s in je huiskamer?

Is de uitspraak uit de titel mogelijk? Heb je zelf wel eens een whisky weg moeten gooien omdat deze nergens meer naar smaakte? Whisky makers mogen maar wat graag met trots vertellen dat een 12 jaar oude whisky, eenmaal in de fles, altijd een 12 jaar oude whisky zal blijven. In theorie hebben ze daar gelijk in. Mits de whisky gesloten blijft en koel en donker bewaard wordt. Er zijn namelijk drie dingen die van grote invloed zijn op het behoud van je whisky’s: (zon)licht, temperatuur en zuurstof.

Allereerst het licht. Waarom zit wijn en bier meestal in een donkere fles? En zijn ook veel whisky’s verpakt in een donkere fles? Of er zit een mooie kartonnen doos omheen? De invloed van zonlicht op drank is niet te onderschatten. De UV-straling beïnvloed vooral het stofje tannine. Dit komt van nature heel veel voor in wijn en veel minder in whisky. Bij whisky komt tannine niet voor in het primaire productieproces. Het komt pas via het vat in beperkte mate in de drank. Hoewel de invloed van zonlicht op whisky kleiner is dan op wijn, is het nog steeds aan te raden om je whisky buiten het licht te houden. Zet het in een kelder, in een gesloten kast of hou ze tenminste in de mooie verpakkingen waarin ze in de meeste gevallen worden geleverd. Onze proeverijen worden uiteraard ook geleverd in een verpakking zie de tubes goed afsluit van het licht.

Dan de temperatuur. Eigenlijk is elke temperatuur van keldertemperatuur (7 tot 18 graden) tot kamertemperatuur (21 graden) prima. Een korte periode van hogere temperaturen zal ook niet direct desastreus zijn. Je kunt de whisky dus best in de zomer in je auto ergens mee naartoe nemen, ook al is de airco kapot.

En dan misschien wel het belangrijkste: lucht. Er is discussie over hoelang een fles houdbaar is in verschillende stadia, maar binnen die discussie is wel een bepaalde consensus te ontdekken. Als whisky nog gesloten is, dan is het vrijwel onbeperkt houdbaar. Als de fles ongeveer half leeg is, dan kun je deze het beste binnen 1 tot 2 jaar leegdrinken. Als de fles nog maar voor een kwart of minder vol zit, dan kun je maar beter opschieten. Het advies is om de rest dan binnen 3 tot 4 maanden leeg te drinken. De reden? Als de fles vrij leeg is, dan is er ruimte voor interactie van alcohol met zuurstof in de fles. Dit kan de smaak op termijn zeer nadelig beïnvloeden.

Er zijn wel oplossingen voor te bedenken. Vanuit de wijnwereld zijn er al speciale apparaatjes die je op de fles zet om de lucht eruit te halen. Of je kunt de inhoud simpelweg overgieten in een andere, kleinere verpakking. Maar uiteindelijk is dit allemaal best omslachtig. Ons advies is dan ook: gewoon lekker leegdrinken die fles!

We hebben nu drie elementen genoemd die van invloed zijn op de houdbaarheid van je whisky: licht, temperatuur en zuurstof. Maar er is nog iets om rekening mee te houden: de kurk. Als je weleens een wijntje drinkt, dan weet je misschien dat wijn plat moet liggen. Wijnrekken zijn daar ook op ingesteld. De reden is dat de kurk dan voldoende vochtig blijft. Zo voorkom je dat deze uitdroogt en in kleine stukjes valt. In het ergste geval vallen deze stukjes in de drank. Whisky moet je juist niet plat leggen. Het alcohol percentage is namelijk dusdanig hoog dan dit aan de fles ‘vreet’. Je vernield de kurk er dus juist mee.

Maar hoe voorkom je dan dat de kurk uitdroogt? Dit kun je doen door de whisky handmatig even om te keren. Bijvoorbeeld één keer per maand. Een ander heel makkelijker tip: Bewaar je kurken van flessen die leeg zijn. Mocht de kurk dan toch kapot gaan, dan past wellicht een andere.

De ideale bewaarplaats voor whisky is – net als bij wijn – een kelder. De temperatuur is dan constant te houden en er komt niet of nauwelijks licht bij en in ieder geval geen zonlicht met UV straling. Maar niet iedereen heeft een kelder. En misschien wil je al die mooie whisky’s met hun even zo mooie verpakkingen juist een prominent plekje in de woonkamer geven.

Dit is geen probleem maar onthoudt: laat ze in de verpakking als het kan en houdt ze uit het licht. En indien een fles eenmaal bijna leeg is, geniet ervan en drink deze lekker helemaal leeg! Als je deze adviezen opvolgt, zal het niet of nauwelijks voor mogen komen dat je een whisky weg moet gooien.

Neem contact met ons op

We zijn er nu even niet. Stuur ons een email en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
0

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken

18+? Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze website te mogen bezoeken / You have to be 18 years or older to visit this website
nl_NLNederlands
en_USEnglish nl_NLNederlands