Nederlandse whisky’s

Het merendeel van de whisky’s komt van oudsher uit Schotland. Ook de Verenigde Staten en Ierland hebben een lange geschiedenis op het gebied van whisky maken. Zeker de laatste jaren zijn ook whisky’s uit Japan in opkomst. Maar eigenlijk bijna elk land ter wereld maakt tegenwoordig tenminste wel één whisky. In onze serie blogs over whisky’s uit verschillende landen zoeken we dit voor je uit. We passeren daarbij even de grootste producten en gaan juist op zoek naar de andere whisky producerende landen. Een beetje patriotisme is ons ook niet vreemd. Daarom beginnen we deze serie met ons eigen kikkerlandje.

De historie
Nederland heeft een lange historie op het gebied van het maken van gin, jenever en brandy. We weten dus wel hoe we moeten distilleren. Het is dan ook verrassend dat de eerste Nederlandse whisky pas gemaakt werd in 2007 door ‘Us Heit’ in het Friese Bolsward. De Zuidam familie is al sinds 1998 bezig met het maken van typische Nederlandse whisky.

Us Heit
Deze distilleerderij is bekend om hun Frysk Hynder Single Malt Cask Strength Whisky. Dit is een onwijs zoete whisky en daarmee misschien niet voor iedereen weggelegd. De combinatie van het cask strength en de smaakexplosie die volgt na je eerste slok, maar deze whisky tot een bijzondere ervaring. Waarschijnlijk komt het uiteindelijk uit op ‘je vindt het geweldig of je vindt het vreselijk’.

Zuidam
Deze distilleerderij maakt de Millstone whisky’s. De slechts 5 jaar oude Millstone Malt Whisky is fruitig en rijk van smaak met vanille tonen. De whisky wordt in nieuwe en gebruikte Amerikaanse eieken vaten gerijpt. Het meest kenmerkende aan deze whisky is dat deze zeer rokerig is.

Kalkwijck
De Kalkwijck Distillers Eastmoor Whiskey verwijst naar het oostelijk veen, want deze whisky wordt gestookt in het oosten van het land. Het is een eerbetoon aan de mensen die dit landschap hebben gemaakt tot wat het nu is. Een typisch lokale whisky.

Overige Nederlandse distilleerderijen
Dit zijn wellicht de drie meest bekende Nederlandse distilleerderijen, maar er zijn er ongetwijfeld nog veel meer. Er zijn in Nederland meerdere ambachtelijke en kleine distilleerderijen, die op heel bescheiden schaal whisky’s maken. Ze zullen niet in alle gevallen een website hebben of hun productie al te veel bekend maken. Ken jij nog onontdekte pareltjes? Deel het dan met ons in een reactie op dit artikel!

Neem contact met ons op

We zijn er nu even niet. Stuur ons een email en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
0

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken

18+? Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze website te mogen bezoeken / You have to be 18 years or older to visit this website
nl_NLNederlands
en_USEnglish nl_NLNederlands