Wat is blended whisky?

Of je nu ervaren whisky drinker bent of niet, misschien heb je je wel eens afgevraagd wat nu precies het verschil is tussen ‘single malt’ whisky en ‘blended’ whisky. De letterlijke definitie van blending is: ‘het mixen van een substantie met een andere substantie, zodat ze combineren’. Maar wat betekent dit precies voor whisky?

Wat is single malt precies?
Er ontstaat weleens verwarring over ‘single malt’. Het is vooral het woord ‘single’ wat mensen daarin op het verkeerde been zet. Dit betekent simpelweg dat de whisky het product is van één distilleerderij. Het is dus niet per se een whisky uit één vat of uit één partij. Het betekent alleen dat de whisky uit één distilleerderij komt. Een single malt whisky van bijvoorbeeld Glenmorangie komt gegarandeerd van die distilleerderij. De whisky kan een mengeling zijn van whisky uit verschillende vaten of distillatierondes.

Wat is dan een blended whisky?
Deze term kun je heel ruim interpreteren. Een blended whisky is en mengsel van tenminste twee verschillende whisky’s. Het kunnen whisky’s van verschillende distilleerderijen zijn, maar het kan ook van dezelfde zijn. Alle combinaties hiervan zijn ook mogelijk en een blend kan ook uit een mengeling van (veel) meer dan twee whisky’s bestaan.

Waarom bestaan er blended whisky’s?
Waarom worden er blended whisky’s verkocht? Er zijn genoeg andere manieren om een unieke smaak te creëren. In elke stap van het productieproces zijn hier mogelijkheden voor. Bijvoorbeeld door wel of geen rook te gebruiken, door de manier van distilleerderijen, door de vaten die gebruikt worden, hoelang de whisky in het vat bewaard blijft en nog veel meer. De hoofdreden is dat het vaak goedkoper is om te maken. Er kan een combinatie van goedkopere en duurdere whisky worden gebruikt, waarbij het geheel meer is dan de soms der delen. Het gebruik in een bepaalde combinatie leidt dan tot een whisky met een aangename smaak. Deze is tegelijkertijd goedkoper om te maken dan wanneer de duurste whisky uit de blend alleen maar gebruikt zou worden in een single malt editie.

Hoe zit het dan met een single barrel of een genummerde whisky?
Een single barrel whisky is eigenlijk precies wat de naam al zegt. De whisky komt uit één specifiek vat en wordt absoluut niet vermengd met andere whisky’s. De consequentie hiervan is dat de smaak elke keer weer verschillend is. Elk vat is anders, dus ieder vat levert een andere whisky op. Zaken als het materiaal waar het vat van gemaakt is, hoelang de whisky rijpt en de manier van opslaan, hebben allemaal veel invloed op de uiteindelijk smaak. Wanneer de whisky een mengeling is van verschillende vaten of zelfs distilleerijen, dan kunnen deze verschillen weer worden opgeheven, waardoor de smaak meer betrouwbaar en steeds hetzelfde is. Als een single barrel whisky ook nog genummerd is, dan kun je zelfs nagaan uit welk vat deze precies komt.

Is blended whisky minder goed?
Het heersende beeld is dat single malt whisky’s superieur zijn aan blended whisky’s. Zoals zo vaak het geval is met algemeen heersende beelden, ligt de werkelijkheid genuanceerder. Het combineren van verschillende whisky’s is zeker iets wat je herkent in de smaak. In de regel is het eindresultaat wat milder van smaak. Blended whisky’s worden dan ook vaak gezien als een zachter alternatief voor de single malt whisky’s. Bij een single malt heb je meer inzicht in hoe de whisky gemaakt is. Je weet namelijk dat deze geheel van één distilleerderij komt en meestal maken zij hun productiemethodes wel bekend. In theorie zou het niet zo hoeven zijn dat een blended whisky van mindere kwaliteit is dan een single malt variant. In de praktijk is dit veelal wél het geval. De reden hiervoor is simpelweg dat een belangrijke motivatie voor het maken van een blend is om goedkoper te kunnen produceren. Er wordt dan whisky gebruikt die minder duur was om te produceren, bijvoorbeeld omdat deze minder lang op het vat heeft gelegen.

Wat moet ik dan kopen?
Je denkt nu misschien: leuk al die informatie, maar wat moet ik nu doen? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Blended whisky’s kunnen een prima prijs/kwaliteit verhouding hebben. Het is dus een gemis als je per definitie de blended whisky’s laat staan omdat je alleen de voorkeur geeft aan single malt whisky’s. Als je zoveel mogelijk verschillende whisky’s wilt leren kennen, dan horen de blended whisky’s daar gewoon bij. Op internet is veel informatie te vinden over specifieke whisky’s en hoe deze worden beoordeeld door ‘professionals’ en hobbyisten. Of doe gewoon een keer gek en proef er eentje blind.

Neem contact met ons op

We zijn er nu even niet. Stuur ons een email en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
0

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken

18+? Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze website te mogen bezoeken / You have to be 18 years or older to visit this website
nl_NLNederlands
en_USEnglish nl_NLNederlands