In welk land wordt het meeste whisky gedronken?

Als landen zijn die geassocieerd worden met hun affiniteit voor whisky (maken), dan zijn het toch vooral Schotland, Ierland en de Verenigde Staten die als eerste in je gedachten verschijnen. En tegenwoordig timmert Japan ook aardig aan de weg. Daarnaast zijn er natuurlijk nog talloze landen waar whisky geproduceerd wordt. Maar zijn de landen die de meeste whisky produceren ook de landen waar de meeste whisky gedronken wordt?

Nee, en dan ook bij lange na niet. Als we puur kijken naar rauw volume, dan wordt er in India verreweg de meeste whisky gedronken in de hele wereld. De Amerikaanse bank Merrill Lynch onderzocht dat de Indiërs in 2014 maar liefst anderhalf miljard liter whisky consumeerden. Daar steken een aantal andere grote landen bleekjes bij af. Bijvoorbeeld de 462 miljoen liter in de Verenigde Staten, 140 miljoen in Frankrijk, 109 miljoen in Japan en 77 miljoen in Groot-Brittannië. In Indië werd maar liefst bijna de helft van alle op aarde geproduceerde whisky geconsumeerd.

Hier zijn wel een aantal kanttekeningen bij te maken. In India wonen namelijk 1,2 miljard mensen en in de VS wonen er 318 miljoen. Als je het tweede grootste land op aarde bent, maakt dit het een stuk makkelijk om een wedstrijdje in volume te winnen. Maar in India is het zo dat maar liefst 85% van de mensen niet drinkt tegenover 31% van de Amerikanen. Er zijn dus ongeveer 180 miljoen actieve drinkers in India en 220 miljoen in de VS.

Als we verder kijken naar de consumptie per persoon, dan komt Frankrijk ook nog in beeld. Hier wordt de meeste whisky per persoon gedronken van alle landen in de wereld. Er wordt gemiddeld 2,15 liter whisky per jaar, per persoon gedronken. De volgende landen qua consumptie per persoon zijn Uruguay, de VS, Australië en Spanje.

Het meest verkocht merk ter wereld is Officer’s Choice. Dit is een merk uit India dat nogal budgetvriendelijk is. De drankproducent UB India is dan ook de grootste drankproducent ter wereld.

Neem contact met ons op

We zijn er nu even niet. Stuur ons een email en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
0

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken

18+? Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze website te mogen bezoeken / You have to be 18 years or older to visit this website
nl_NLNederlands
en_USEnglish nl_NLNederlands