Wat moet ik eten bij mijn whisky?

Whisky heeft niet de minste alcoholpercentages. Alleen om die reden al kan het verstandig zijn om een goede ‘bodem’ te leggen als je bijvoorbeeld een proeverij avond gaat doen. Dit kan vooraf met een vette maaltijd, maar is het niet ook leuk om tijdens het whisky drinken erbij te eten? Maar wat is dan lekker bij je whisky?

Wel of niet doen?
De eerste en misschien wel belangrijkste vraag is of je nu wel of niet moet eten terwijl je whisky drinkt. Dat is bovenal een persoonlijk vraag. Voor velen is het nog steeds not done, maar het ‘pairen’ van whisky’s met verschillende soorten hapjes wint aan populariteit. Wij van Whisky Wijsheid zijn daar voorstander van. Hoe meer diversiteit je toevoegt aan de ervaring van whisky drinken, hoe beter. En dat je het eens probeert met eten erbij, wil nog niet zeggen dat je dit elke keer moet doen.

Balans
Het is belangrijk om de juiste combinatie te vinden tussen de betreffende whisky en eten wat er goed bij past. Daarbij is het de kunst om iets te vinden dat de whisky complementeert. Geen van beiden, de whisky of het eten, mag dominant zijn.

Sterke whisky’s
Als eerste hebben we de sterke, rokerige whisky’s. Daarbij kun je denken aan bijvoorbeeld Lagavullin, Laphroaig, Smokehead of Bruichladdich. Zalm past hier goed bij, of Sushi. Uit een test van Whisky Magazine bleek dat Sushi het bijzonder goed doet met de Talisker of de Ardbeg. Of simpele zeer donkere chocolade. Sterke blauwe kaas kan ook. Of probeer eens het Schotse vlees: haggis. De sleutel is hier dat het eten al even sterk van smaak moet zijn als de whisky.

Whisky’s met een gemiddeld sterke smaak
In de midden categorie vallen veel whisky’s uit de highland regio. Hier kun je denken aan kaneelbiscuitjes, toffee of een lekkere steak. Een whisky uit sherry vaten is vooral lekker met een goed stuk vlees.

Lichtere, fruitige whisky’s
Tenslotte zijn er nog de lichtere whisky’s met veel fruittonen. Doorgaans komen deze uit de Speyside regio in Schotland. Denk bijvoorbeeld aan Jura, Glenfiddich of Glenmorangie. En ook Japan kent een aantal lichtere whisky’s. Je kunt zoete whisky’s uiteraard ook goed combineren met zoetere toetjes. Of probeer het eens met een lichter kaasje. Combineren met fruit ligt ook erg voor de hand, maar probeer dan wel citrus te vermijden. Die smaken zijn doorgaans te sterk.

Experimenteer!
De belangrijkste tip is om te experimenteren. Zo ontdek je wat het beste werkt. De smaaknotities bij je whisky vind je vaak op de fles en ook op de website van de distilleerderij. Probeer daar de match te zoeken met je hapjes. En je kunt natuurlijk ook altijd advies vragen in een goede whisky speciaalzaak. Of draai het eens om en vraag advies is een goede kaaswinkel of chocolaterie.

Neem contact met ons op

We zijn er nu even niet. Stuur ons een email en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
0

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken

18+? Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze website te mogen bezoeken / You have to be 18 years or older to visit this website
nl_NLNederlands
en_USEnglish nl_NLNederlands