Welke whisky voor beginners?

Dus, Whisky-beginner, je wilt Whisky gaan drinken. Het is een vrij veelzijdige drank en geschikt voor vele smaken. Je ziet er ook cool en verfijnd uit, dus wat is eigenlijk het nadeel?

Maar waar begin je? Met zoveel verschillende merken en uitdrukkingen die er zijn, kan de Whisky-wereld een doolhof zijn voor Whisky-beginners wanneer ze aan hun avontuur beginnen.

Alleen Schotland heeft meer dan honderd werkende distilleerderijen om uit te kiezen. Dat omvat niet eens blends en de talloze verschillende leeftijdsvarianten, afwerkingen en smaakprofielen die er zijn.

Maar wees niet bang! Er zijn eenvoudige en gemakkelijke manieren om erachter te komen wat je leuk vindt en hoe je het leuk vindt.

Ten eerste, als het Schotse whisky is waarin je geïnteresseerd bent, lees dan meer over de vier regio’s van Schotland. Deze omvatten de Highlands, Lowlands, Speyside en Islands.

Elk heeft een ander smaakprofiel, van het licht- en bloemenaanbod van Speyside tot de intense turfkwaliteiten van de eilanden, er is iets in Schotland voor iedereen.

Er zijn nog een paar andere dingen die je moet overwegen, zoals leeftijd, afwerking en alcoholgehalte.

Als het om de leeftijd gaat, is het niet altijd zo dat hoe ouder een Whiskey is, hoe beter hij smaakt, dus laat je niet misleiden door verklaringen van een hogere leeftijd. Sommige 12-jarigen kunnen net zo goed, zo niet beter dan sommige 20-jarigen zijn en prijs is meestal een betere indicator van kwaliteit.

Naast leeftijd hebben we rijping en afwerking. Whisky is gerijpt in eiken vaten, en dit is waar het grootste deel van de smaak vandaan komt.

De meeste vaten die tegenwoordig worden gebruikt, zijn eerder gebruikt voor het rijpen van andere vloeistoffen, zoals Sherry of Bourbon. Dit zal natuurlijk de smaak veranderen, omdat de Whiskey een wisselwerking heeft met de moleculen die door het hout zijn opgenomen. Sherried-uitdrukkingen zijn meestal zoeter, terwijl Bourbon karakteristiek soepel is. Hoe langer een whisky in de loop gerijpt is, heeft ook invloed op de smaak, dus overweeg rijping en eindig met de leeftijd. Dit geeft u een idee van hoe de smaken in het vat de vloeistof hebben beïnvloed. Ten slotte hebben we alcoholgehalte. Dit is niet alleen belangrijk zodat je kunt zien hoe aangeschoten je bent aan het einde van de fles! Alcoholgehalte is belangrijk om te overwegen, omdat het ook een effect heeft op de uiteindelijke smaak. De meeste whisky’s worden gebotteld tussen 40-50% en worden verdund met water om die sterkte te bereiken. Het is een wettelijke vereiste dat Schotse whisky wordt gebotteld met 40% of meer. Sommige whisky’s worden gebotteld op Cask Strength, wat inhoudt dat het alcoholgehalte uit het vat komt en niet verdund is. Vanzelfsprekend zal bij een hoger alcoholgehalte de vloeistof sterker zijn en kan het, tenzij je goed gewend bent aan de smaak, het een beetje moeilijker maken om te genieten. Het belangrijkste is om iets te vinden dat je leuk vindt. Ontdek je eigen smaak en bouw daarop voort.

In dit (Engelstalige) filmpje worden een aantal suggesties gedaan om mee te beginnen. Wij raden onder andere Glenfiddich, Glenmorangie en Singleton aan om mee te beginnen. Deze distilleerderijen produceren in het algemeen redelijk zoete en zachte whisky’s. Die zijn voor een beginner doorgaans makkelijker te behapstukken dan heel rokerige exemplaren.

Neem contact met ons op

We zijn er nu even niet. Stuur ons een email en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
0

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken

18+? Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze website te mogen bezoeken / You have to be 18 years or older to visit this website
nl_NLNederlands
en_USEnglish nl_NLNederlands