Whisky kopen op het vliegveld

Als je weleens in het vliegtuig hebt gezeten, dan kun je het bijna niet missen. Vrijwel elk vliegveld van enig formaat heeft een of meerdere drankwinkels. En een goed deel van die winkels is dan weer gevuld met whisky. Je hebt misschien ook wel eens gezien dat een deel hiervan veilig achter slot en grendel zit. Dat is met een reden. Het gaat dan om whisky’s van duizenden tot tienduizenden euro’s.

Als we puur kijken naar de waarde van de verkopen en niet naar het aantal flessen, dan hebben vliegvelden een flink marktaandeel. Maar zijn ze ook het kopen waard? Marketeers van de grote merken spelen slim in op deze markt door speciale ‘travel retail’ edities aan te bieden. Dit zijn zogenoemd gelimiteerde edities die je alleen op het vliegveld kunt kopen en nergens anders. Door dit marketing sausje komt het nogal eens voor dat de prijzen van dit soort whisky’s niet in verhouding staan tot de kwaliteit. Men speelt in op het gevoel van exclusiviteit gecombineerd met je perceptie dat het BTW-vrij op het vliegveld niet zo duur zal zijn en het feit dat je misschien wel een beetje haast hebt om je vlucht te halen.

Daar komt nog bij dat de ervaring met het personeel op vliegvelden heel verschillend kan zijn. De medewerkers in een gemiddelde drankspeciaalzaak weten wat ze verkopen. Dit geldt helaas lang niet altijd voor de medewerkers op vliegvelden. Ze ratelen een ingestudeerd riedeltje waarin ze eigenlijk de smaaknotities voorlezen die je zelf ook op het label terug kunt vinden. Je kunt dan dus niet bij ze terecht voor aanbevelingen. Al zullen hier ongetwijfeld uitzonderingen op zijn. Het vliegveld van Edinburgh misschien?

Is het aantrekkelijk om whisky op het vliegveld te kopen omdat het BTW vrij is? Dat is maar zeer de vraag. Ten eerste zijn de prijzen vaak zo hoog dat het voordeel als goeddeels verdampt. Daarnaast geldt dat er voor veel landen aanvullende regels zijn voor sterke drank. Zo mag je vaak maar één liter meenemen voor jezelf. Koop je meer? Dan moet er alsnog BTW worden voldaan. Je kunt er op de terugreis natuurlijk op gokken dat je zo het vliegveld afloopt zonder controle, maar dat is voor eigen rekening en risico.

Moet je dan wel of niet op vliegvelden kopen? De duurste whisky’s zijn buiten bereik voor velen. De meer gangbare koop je niet altijd voor de scherpste prijs. En toch kan het interessant zijn om eens een whisky te kopen die alleen op vliegvelden te koop is of bijvoorbeeld in Nederland niet (meer) te koop is. Je maakt vast en zeker indruk op je (whisky) vrienden als je ze een fles presenteert die ze alleen zelf kunnen proeven als ze eerst een ticket naar de VS boeken.

Neem contact met ons op

We zijn er nu even niet. Stuur ons een email en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
0

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken

18+? Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze website te mogen bezoeken / You have to be 18 years or older to visit this website
nl_NLNederlands
en_USEnglish nl_NLNederlands