Whisky prijsontwikkeling: Opdrinken of investeren?

Sentat Asset Management AB, een Zweedse fondsbeheerder, heeft aangekondigd dat het aandelen aanbiedt voor wat volgens hen het eerste openbaar verhandelde Scotch whisky beleggingsfonds zal zijn. Het Single Malt Fund AB wil tot 25 miljoen euro ophalen, dat het van plan is te beleggen in een portefeuille van “zeldzame en limited-edition whisky’s.”

Het Single Malt Fund is niet het eerste fonds dat belegt in de whisky-industrie en het is ook niet het eerste beursgenoteerde drankfonds. Het zal echter het eerste beursgenoteerde fonds zijn dat belegt in fysieke flessen whisky. In een interview met de Zweedse website Atlas Obscura, Christian Svantesson, verklaarden de CEO en oprichter van het fonds dat “in plaats van goud wij vloeibaar goud kopen.”

Er zijn verschillende bestaande fondsen die beleggen in fysieke whisky of in sterke drank gerelateerde bedrijven. Het Platinum Whisky Investment Fund in Hong Kong bijvoorbeeld, haalde in 2014 ongeveer $ 12 miljoen dollar op bij 50 particuliere beleggers. Vandaag heeft het een portefeuille van ongeveer 9.000 flessen zeldzame whisky’s.

Volgens het fonds laat de onafhankelijke waardering van zijn portefeuille zien dat deze tussen 2014 en 2017 jaarlijks met 17% is gestegen.

Zeldzaam Whiskey 101, een adviesbureau dat waarderingen van zeldzame whisky’s doet en advies geeft over prijsontwikkelingen in de markt voor zeldzame whisky, publiceert een verscheidenheid aan marktindexen die de algehele markt voor zeldzame whisky en specifieke segmenten van die markt volgen.

De Rare Whisky Icon 100 Index volgt bijvoorbeeld “100 iconische verzamelflessen … die zeer gewild zijn en regelmatig worden verhandeld op een veiling in het Verenigd Koninkrijk.” Volgens die index, tussen 29 december 2008 en 1 januari 2018, heeft de Icon 100 index steeg van 100 naar 555. Deze waardering vertegenwoordigt een jaarlijks rendement van iets minder dan 21%.

Omgekeerd is de Japanese Icon 100 Index van 100 op 29 december 2014 gegroeid tot ongeveer 210 tegen het jaar 2017, een jaarlijkse toename van 27,9%. Japanse malt whisky is momenteel het best presterende segment van de malt whisky-markt.

Voor degenen die zowel brede diversificatie als liquiditeit waarderen, is er de Spirited Funds / ETFMG. Dit fonds belegt in whiskyproducerende bedrijven, maar heeft geen fysieke whisky in zijn bezit.

Het Single Malt Fund zal genoteerd zijn op de Nordic Growth Market, Stockholm (NGM-NDX). Het aanbod is alleen beschikbaar voor inwoners van Zweden en is niet goedgekeurd voor verkoop of distributie buiten Zweden. De inschrijvingsperiode loopt van 16 januari tot 16 februari. Als extra stimulans krijgen beleggers de eerste keuze in de aankoop van flessen die het fonds besluit te koop aan te bieden.

Er zijn twee manieren om te investeren in fysieke whisky. De eerste is om flessen whisky te kopen op de open markt of op veilingen. De tweede is om te investeren in het rijpen van whisky terwijl deze nog steeds in een vat wordt verouderd. Beide benaderingen hebben hun voor- en nadelen.

Gebottelde whisky is relatief eenvoudig te verkrijgen en op te slaan. Het kan worden gekocht op de open markt, op veilingen of bij particuliere verzamelaars. Er zijn verschillende adviesbureaus die waarderingen en opinies op de echtheid van een whisky publiceren. Eenmaal aangeschafte, kan gebottelde whisky bijna voor onbepaalde tijd worden bewaard, als deze wordt beschermd tegen licht, in een temperatuurgecontroleerde omgeving.

Vermoedelijk zal de aanvoer van een bepaalde botteling in de loop van de tijd afnemen, omdat degenen die er eigenaar van zijn, ervoor kiezen om het te drinken in plaats van het te bewaren. In theorie, als de belangstelling voor zeldzame whisky’s blijft groeien, hetzij voor plezier, hetzij voor investeringen, jaagt een steeds grotere geldpool een steeds kleiner wordend aantal producten na – een perfect recept voor aanhoudende prijsstijgingen.

Er zijn echter nadelen aan gebottelde whisky. Ten eerste, als de whisky eenmaal is gebotteld, veroudert hij niet meer. Een 25-YO Macallan zal altijd een 25 YO Macallan zijn, ongeacht het aantal jaren dat je het bewaart. Bovendien, hoewel het waar is dat de hoeveelheid van enige botteling in de loop van de tijd zal afnemen, zullen distilleerderijen nieuwe bottelingen van die uitdrukking blijven afgeven.

Op dit moment is er in Schotland veel whisky rijpend, ongeveer 20 miljoen vaten, dus het is veilig om te veronderstellen dat de hoeveelheid whisky die wordt gebotteld in de toekomst waarschijnlijk zal toenemen. Deze toename van het aanbod kan in de loop van de tijd een nadeel zijn. Het kan ook een kans zijn als u uw whisky kent.

Een whisky-uitdrukking kan in de loop van de tijd veranderen, ofwel omdat regels die zijn opgelegd door de Scotch Whiskey Association, het bestuursorgaan van de branche, worden herzien of de distilleerderij de componenten van de blend die het gebruikt, verandert. Het eerste komt niet vaak voor, maar het gebeurt wel. Het resultaat is dat whisky’s van één botteling meer of minder begeerlijk kunnen zijn dan die van een andere botteling; dit creëert kansen voor winst.

In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw was het bijvoorbeeld toegestaan om paxarette, een ingedampte geconcentreerde sherry siroop, te gebruiken voor het conditioneren van vaten die worden gebruikt voor het rijpen van whisky. De SWA verbood het gebruik van paxarette in 1989.

Distilleerders en speciale bottelaars merkten soms op dat een whisky was gerijpt in een “wijnbehandelde vat,” code voor een paxarette behandeld vat. Sommige whiskyliefhebbers beweerden dat met paxarette behandelde vaten smaken hadden gecreëerd, anderen voerden aan dat het een meer wenselijk, intens sherry aroma creëerde.

Bovendien betekent de eis dat sherry nu in Spanje wordt gebotteld, dat vaak lege sherryvaten die naar Schotland worden verscheept, worden behandeld met zwaveldioxide als ontsmettingsmiddel. Whiskycriticus Jim Murray heeft opgemerkt dat hij soms een ongewenst “verbrand wedstrijd” -aroma krijgt van whisky die in deze vaten gerijpt is.

De korte aanvoer van traditionele sherryvaten heeft sommige distilleerders gedwongen om hun eigen vaten te maken door nieuwe vaten te nemen en ze enige tijd te behandelen met sherry. Het gebruik van nieuwe vaten in plaats van tientallen jaren oude traditionele sherry-peuken kan echter soms tannine-tonen aan de rijpende whisky geven.

Het punt is dat een Sherry gerijpte whisky uit de jaren 80 anders kan smaken dan een uit de jaren 2000. Dat verschil kan van grote invloed zijn op de prijswaardering.

Op dezelfde manier veranderen distilleerderijen zelf hun expressies, vaak zonder te laten merken dat ze dat hebben gedaan. Consumenten nemen meestal aan een oudere whisky hetzelfde is als een jongere whisky, behalve dat hij ouder is geworden, met andere woorden de 18 YO-uitdrukking is slechts de 12 YO die nog zes jaar rijpt. Dat is zelden het geval.

Elke leeftijdsopgave is een specifieke blend. De leeftijdsverklaring op de fles geeft alleen, zoals wettelijk vereist, aan wat de jongste whisky in die blend is. Om redenen van redenering zou een blend van 1% 10 YO-whisky en 99% 50-jarige whisky dezelfde 10 YO-leeftijdsverklaring hebben als een blend van 99% 10 YO-whisky en 1% 50 YO, hoewel ze heel anders zullen smaken.

Distilleerderijen zijn vrij om de mix van hun expressies naar wens te wijzigen. Vandaar dat een 12 YO-uitdrukking mogelijk 50% sherryvaten uit een eerste vulling en 50% sherry-vaten met tweede vulling kunnen worden vervangen door een mengsel dat 100% is van vaten met een tweede vulling. Het bottelen zou nog steeds de 12-jarige benaming dragen. Verpakking en presentatie kunnen hetzelfde blijven, maar een connaisseur zou het verschil proeven.

Omdat de leeftijd van whisky-voorraden laag is en de industrie moeite heeft gedaan om de vraag bij te houden, is er soms een tendens geweest om de componenten van het mengsel die gebruikt worden in jongere leeftijdsverklaringen te verminderen.

Zelfs uitgaves met oudere leeftijd hebben mogelijk minder lang verouderde whisky’s of een groter aantal tweede vaten dan in het verleden. Om eerlijk te zijn, weerspiegelt dit soms een betere rijping of een meer bekwame vermenging. Sommige veranderingen zijn nodig om verschillen in de whisky van jaar tot jaar weer te geven. Maar soms betekent dit gewoon dat een uitdrukking nu een groter aandeel aan secundaire vaten of jongere whisky’s heeft om beschikbare voorraden uit te rekken.

Met andere woorden, een whisky-expressie kan in de loop van de tijd veranderen door verschillende smaakprofielen te creëren en mogelijk verschillende waarderingscijfers. Niet dat je het ooit zult weten, je drinkt het spul niet, investeer er gewoon in.

Bovendien zijn de instap- en uitstapkosten van gebottelde whisky’s hoog. Gemiddeld kan 40% of meer van de verkoopprijs van een nieuw uitgebrachte whisky verschillende overheidsbelastingen vertegenwoordigen. Dit zijn allemaal vooraf te betalen kosten die moeten worden opgenomen als onderdeel van de kostenbasis van een investering. Uitgangskosten kunnen ook hoog zijn. Veilingen zijn de gemakkelijkste exit, maar veilingkosten kunnen oplopen tot 20%, hoewel een verkoper van volumes meestal een beter tarief kan bedingen.

Ondanks de groei van de sector van de zeldzame whisky, kan de markt vrij dun zijn. In 2017 bedroeg de waarde van de zeldzame single malt Scotch whisky die op een veiling in het VK werd verkocht, ongeveer $ 16 miljoen. Dat was bijna het dubbele van de waarde van 2016. De gemiddelde prijs van een fles was ongeveer $ 400, een stijging ten opzichte van ongeveer $ 310 in 2016. Het totale aantal flessen steeg met 47,25%, van 26.527 tot 39.061.

Simpel gezegd, multi miljoen dollar whisky beleggingsfondsen komen erachter dat hun portefeuilles erg illiquide zijn, als ze tegelijkertijd allemaal naar de deur zouden gaan. Bovendien betekent dat ook dat je claims van portefeuille-appreciatie met een korrel zout zou moeten nemen. Alleen omdat een 50 YO Glenlivet verkocht wordt voor $ 25.000, betekent niet dat u dezelfde prijs krijgt voor de andere 10 flessen in uw portefeuille.

Ten slotte zijn er de beperkingen opgelegd door de logica van het cumuleren. Een jaarlijks rendement van 21% betekent dat de prijzen met een factor van bijna zes keer per tien jaar stijgen. Een ROI van 21% over een decennium is buitengewoon, het behoud van die jaarlijkse return over een ander decennium, of zelfs twee is ondenkbaar.

Er is een andere manier om in whisky te investeren en dat is om vaten nieuwe whisky te kopen voor rijping en eventuele botteling. Het voordeel van deze aanpak is dat uw kosten vooraf veel lager zijn. Doorgaans zullen de kosten van nieuwe make-spirit ongeveer £ 3 tot £ 5 per liter zuivere alcohol (LPA) bedragen. Graanalcohol verkoopt voor ongeveer £ 1 / LPA.

Prijzen kunnen echter sterk variëren en worden goed bewaakt. Dat betekent dat een 200-liter ex-bourbon vat ongeveer £ 500 kan kosten en de kosten om deze met nieuwe spirit te vullen met een alcoholpercentage van 65% (ABV), zijn ongeveer $ 750. Dat zijn echter industrieprijzen.

De kleinhandelsprijs voor een vat zal typisch rond drie tot vier keer dat prijs lopen. Dat omvat de kosten van het vat en het 10 jaar bewaren in een warenhuis. Langere opslag na die periode betekent extra kosten, hoewel de incrementele kosten voor een distilleerder van het houden van een vat slechts enkele dollars per jaar zijn.

Laten we de wiskunde doen. Een vat nieuwe make-spirit kost $ 3.000 en vult ongeveer 285 flessen van 700 ml voor een prijs van ongeveer $ 10 per fles; meer flessen, als de whisky wordt verdund tot 40%. Dit omvat niet het bottelen en verpakken, en omvat ook geen verschillende overheidsbelastingen.

Stel dat het bottelen en verpakken je 20% kost. Overheidsbelastingen op alcohol kunnen oplopen tot $ 14 of meer, afhankelijk van waar de whisky wordt gebotteld en het bewijs ervan. Bovendien zou er in het Verenigd Koninkrijk 20% extra btw zijn. Je flesje whisky van $ 10 kost nu ongeveer $ 29 plus verzendkosten. Laten we het $ 30 all-in noemen. De vergelijkbare industriekost is waarschijnlijk rond de $ 16 tot $ 18.

De whisky is echter nog niet verouderd. Naarmate het rijpt, verliest het volume, meestal gemiddeld 2%, hoewel de snelheid in het begin hoger zal zijn en in de loop van de tijd afneemt. Over 25 jaar ben je immers een langetermijnbelegger, het volume in het vat is met ongeveer 45% verlaagd. Je hebt nu ongeveer 150 flessen whisky.

Laten we, om het simpel te houden, te veronderstellen dat we zullen bottelen op vatsterkte, dat wil zeggen de hoeveelheid alcohol in het vat, die we niet verminderen tot 40%. Na afvullen zijn uw kosten nu ongeveer $ 24 per fles. Natuurlijk heb je de regering nog niet betaald. De regering houden in de stijl waaraan ze gewend is geraakt, is niet goedkoop.

Dat is de reden waarom de regering, de distilleerders een belasting van £ 28,74 per liter pure alcohol plus een extra btw van 20% berekent. Ervan uitgaand dat onze vat sterkte whisky voor 50% is, komt dat neer op ongeveer $ 20 per fles. Dus, alles bij elkaar, na alle verschillende belastingen, verminderd met het btw-aandeel dat u terugkrijgt, staat u op ongeveer $ 45 per fles.

Voor wat voor bedrag verkoop je een 25 YO vatsterkte single malt? Dat hangt ervan af. Je kunt een 25 YO vat sterkte Talisker vinden voor slechts $ 300 plus verzending (koop het als je het vindt, het is een geweldige prijs). Een 25-Jarige vatsterkte Macallan van een speciale bottelaar kan je $ 2000 tot $ 3000 kosten. De meeste whisky’s zullen echter tussen $ 500 en $ 1.000 per fles vallen voor een 25-Jarige vatsterkte-uitdrukking.

Als je het middelpunt neemt en ervan uitgaat dat het allemaal directe verkoop is, heb je een waardering van 17 keer over 25 jaar. Dat komt neer op ongeveer een ROI van 12%, die jaarlijks wordt gecompenseerd voor verkoop- en administratiekosten.

Voor iemand die al in de industrie is, zou het rendement rond een zeer respectabele 15% liggen. Zelfs beter als ze een grote distilleerder zijn, maar dan moeten ze natuurlijk omgaan met distributeurs en retailers, om nog maar te zwijgen van het hebben van een paar zakelijke vliegtuigen om voor te betalen.

Een aanzienlijk deel van de kosten wordt echter gemaakt aan het einde van de periode waarin de overheid belastingen verschuldigd is. Aanpassing voor die back-end belaste kosten verbetert het jaarlijkse rendement met 1% tot 2%.

Het belangrijkste voordeel van het rijpen van whisky is echter dat je eraan kunt vasthouden en de waarde ervan in de loop van de tijd kunt zien toenemen. Als je dat vat 50 jaar vasthoudt, ben je een echte langetermijnbelegger, dus het kan je opleiding voor kleinkinderen financieren, je krijgt dan ongeveer 100 flessen whisky. Je kosten zijn nu ongeveer $ 60 per fles.

50 YO-whisky’s verkopen voor flinke prijzen. Deze kunnen variëren van slechts $ 3000 tot maar liefst $ 25.000 per fles. Uitgaande van een gemiddelde verkoopprijs van ongeveer $ 5000 per fles, komt dit neer op een ROI van ongeveer 9% in 50 jaar.

Die ROI is vergelijkbaar met een gemiddeld rendement van aandelen, gecorrigeerd voor inflatie en dividenden, van ongeveer 7% in de afgelopen 60 jaar. Misschien is dit niet zo’n goed idee. Trouwens, ben je er zeker van dat de overgroot kinderen het verdienen?

Er is veel risico verbonden aan het houden van een vat rijpende whisky, om maar te zwijgen van het feit dat het een deskundigheid vereist die maar weinig mensen, zelfs binnen de Scotch-industrie, hebben. Als u prijzen aan de bovenkant van het bereik kunt geven, ziet het rendement er natuurlijk een stuk beter uit. Maar laten we wel wezen, Macallan of Ardbeg zullen je geen vat nieuwe make-whisky verkopen.

De meest waarschijnlijke leveranciers zijn kleine, beginnende distilleerderijen. De verkoop van nieuwe whisky-vaten aan beleggers is een beproefde methode om de behoeften aan werkkapitaal van een nieuwe distilleerderij te financieren. Natuurlijk is de weinig bekende start van vandaag misschien over een halve eeuw lang een heel bekend merk.

De Isle of Arran Distillery biedt bijvoorbeeld 200-liter vaten nieuwe make-whisky aan consumenten voor £ 2.250 of ongeveer $ 3.200. De prijs is inclusief verzekering en opslag voor 10 jaar. Op basis van hun berekeningen zou het kopen van een vat whisky resulteren in een finaal kostenplaatje van ongeveer £ 24 / $ 35 per fles versus een verkoopprijs van £ 35 / $ 51 per fles. De distilleerderij biedt niet de mogelijkheid om uw whisky gedurende 25 of 50 jaar te verouderen. Je kunt het wel vragen.

Whiskey Invest Direct adviseert beleggers bij het kopen van vaten whisky en biedt tevens bewaarservices. Hun website biedt ook enkele recente transacties van de distilleerderij voor LPA, hoewel deze nog lang niet voltooid is, evenals de analyse van het investeringspotentieel van het kopen van vaten nieuwe make-whisky. Cask 88 is een ander bedrijf dat beleggers helpt vaten met rijpende whisky te kopen.

Af en toe komen er vaten gerijpte whisky op de markt. Cask 88 verkocht onlangs een sherry vat van 1987 Macallan voor ongeveer $ 375.000 op een veiling in Hongkong. De kolf hield 228 flessen cask strength whisky vast. De prijs is ongeveer $ 1.650 per fles. Dat is een zeer goede prijs voor wat vermoedelijk een 30-jarige Macallan is. Wat de ROI zou zijn door het te bottelen en te verkopen, is onduidelijk. Dergelijke verkopen zijn echter zeldzaam.

Het is een goede anticyclische strategie om nieuwe make-spirit te krijgen wanneer de whisky-markt depressief is. In een depressieve markt heb je meer kans om volwassen wordende whisky te krijgen van topstokerijen en het goedkoop te krijgen.

Het is verrassend dat gespecialiseerde bottelaars hun eigen whisky beleggingsfondsen niet starten. Ze hebben immers schaal, expertise en de connecties met de industrie om nieuwe make-spirit te verkrijgen van beter bekende distilleerderijen.

Whiskey zal waarschijnlijk een slecht rendement op lange termijn genereren voor een particuliere belegger in fles- of vatvorm. De mate van waardering van zeldzame, high-end, gebottelde whisky’s is waarschijnlijk niet duurzaam gedurende een langere periode.

Investeren in gebottelde whisky is meer een handelsstrategie, op zoek naar goedkope segmenten en uitgaves. Het vereist veel gespecialiseerde kennis over de Scotch-industrie, maar voor een handelaar kan het lucratief zijn als je weet wat je doet.

Investeren in het rijpen van vaten whisky kan een respectabel rendement van meerdere decennia opleveren, maar het vraagt om een zeer gespecialiseerde kennis van whiskyrijping en brengt een hoog risiconiveau met zich mee, om nog maar te zwijgen van gebrek aan liquiditeit.

Hier is een radicaal idee. Misschien is het logischer om indexfondsen te kopen en als je een bijzonder goed jaar hebt, neem dan wat van de winst en koop wat ultra-verouderde whisky’s om je winst te vieren.

Whisky, opdrinken of investeren? Opdrinken, zeker weten.

Proost!

BRON: Dit is een vertaling van een artikel op forbes.com

Neem contact met ons op

We zijn er nu even niet. Stuur ons een email en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
0

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken

18+? Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze website te mogen bezoeken / You have to be 18 years or older to visit this website
nl_NLNederlands
en_USEnglish nl_NLNederlands