Whisky producerende landen

In ons vorige blog hebben we gekeken naar de whisky consumptie per land. Maar waar wordt eigenlijk de meeste whisky gemaakt? En welke landen maken whisky terwijl je dit misschien nooit had verwacht?

Op nummer één staat natuurlijk Schotland. Het is de grootste whisky producent ter wereld en dit is al 100 jaar zo. Single Malt whisky’s zijn echter maar goed voor 10% van de productie. Het zijn vooral de blended whisky’s die goed verkopen. Op nummer 2 staan de Verenigde Staten met een productie van 37 miljoen vaten. Jack Daniels en Jim Beam zijn de meest bekend. Samen zijn ze goed voor 20 miljoen vaten. Jack Daniel’s doet het erg goed het Verenigd Koninkrijk. Op een tweede plaats komt Canada met 21 miljoen vaten. Vooral voor de merken Crown Royal, Black Velvet en Canadian Club. De Canadese productie lijkt wel wat op de Schotse, aangezien ze regels hebben dat de whisky in eiken vaten moet rijpen en dat whisky minimaal 3 jaar lang moet rijpen. Andere grote whisky producerende landen zijn Ierland, Japan en India.

De laatste jaren zijn veel landen weer whisky gaan maken, die dit al heel lang niet meer gedaan hebben of zelfs nog nooit gedaan hadden. Er zijn maar liefst 25 whisky producerende landen. Dit aantal kan bovendien met de dag toenemen. Hierbij zitten landen als Taiwan, Zwitserland en Noorwegen. In Zwitserland wordt bijvoorbeeld Saentis gemaakt. Best wel bijzonder als je je bedenkt dat whisky distilleren daar pas in 1999 legaal werd. In Noorwegen ligt de meest noordelijk gelegen distilleerderij ter wereld. In 2014 werd aangekondigd dat in piepkleine Myken in het noordelijkste deel van Noorwegen whisky gemaakt gaat worden. De meest zuidelijk gelegen distilleerdij ter wereld ligt in Nieuw Zeeland. Het heet dan ook toepasselijk genoeg Southern Distilleries Ltd. In Nieuw-Zeeland wordt al sinds 1865 whisky gemaakt, omdat whisky die per boot aankwam door de lange reis al niet meer te drinken was.

Neem contact met ons op

We zijn er nu even niet. Stuur ons een email en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
0

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken

18+? Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze website te mogen bezoeken / You have to be 18 years or older to visit this website
nl_NLNederlands
en_USEnglish nl_NLNederlands