Whisky glazen: Welk whisky glas is het beste?

‘Whisky glazen’ is een van de meest gebruikte whisky gerelateerde zoektermen op Google. Dat is niet zo vreemd, want ze zijn in alle soorten en maten te krijgen. In films en series zien we meestal dat er gedronken wordt uit statige en zware glazen. Ze zijn rond van vorm en steken recht naar boven. Als je weleens op een whisky festival bent geweest, heb je zeer waarschijnlijk een glas met een bolling gekregen. Maar wat is nu juist? Zijn alle glazen even goed? Is dit een persoonlijke voorkeur? Of is er daadwerkelijk invloed op de drinkervaring? In dit artikel lees je hier meer over. We bespreken eerst de belangrijkste soorten glazen en eindigen met een conclusie en een advies.

Het klassieke rechte en ronde glas

Dit type glas is het meest gangbaar en gezien in films en series. Ook in de horeca is de kans groot dat je je whisky in een dergelijk glas geserveerd krijgt. Ze hebben genoeg capaciteit voor een heleboel whisky, maar er wordt natuurlijk vaak maar een kleine bodem ingeschonken. Een voordeel van dit glas is dat er ruim voldoende ruimte is voor ijsklontjes of whisky stones. Ook is het glas handig voor een mixdrankje of cocktail, wederom doordat er voldoende ruimte voor is.

Het shot glaasje

Sommige minder rooskleurige herinneringen omtrent whisky houden misschien verband met het shotglaasje. De avond zelf was waarschijnlijk nog erg leuk, maar de volgende dag een stuk minder. We hopen niet dat mensen hierdoor voor het leven whisky afzweren, want ook hier geldt: geniet, maar drink met mate. Het shot glas is hier niet voor bedoeld. Het is juist ontworpen om snel en veel te kunnen drinken. In de horeca helpt het ook om de portie perfect onder controle te houden. Geen overbodige luxe, zeker bij wat duurdere whisky’s. Een te ruime portie en de marge verdwijnt als sneeuw voor de zon. De voordelen van dit glas liggen vooral bij de horeca. Ze kunnen dus de portie goed onder controle houden en daarnaast lijkt een voller glas nu eenmaal mooier dan een kleine bodem in een veel groter glas.

Een longdrink glas

Naast het lagere en ronde rechte glas, kun je whisky natuurlijk ook drinken uit een hoger en smal recht glas. Zo’n glas waar je ook je cola of melk uit drinkt. Dit is eigenlijk alleen geschikt voor cocktails met een behoorlijke hoeveelheid non-alcoholische componenten. Het eerder genoemde kleinere ronde glas is dan niet groot genoeg.

Het glas met de bolling

Last but not least komen we aan bij whisky glazen met een bolling. De meest bekende hiervan is het Glencairn official whisky glass. Maar er zijn ook talloze concurrenten met ronde en tulpachtige vormen. Deze glazen zijn veruit het meest geschikt om duurdere whisky goed te kunnen proeven. De bodem is vaak nog wat breder, waardoor je een goede grip hebt. Naar boven toe wordt het glas steeds smaller. Naast grip heeft dit nog een belangrijke functie. De geur komt veel beter tot zijn recht. Voorafgaand aan het proeven kun je beter ruiken, maar je ruikt ook nog tijdens het nemen van een slok. Dit verrijkt je ervaring.

Conclusie

Elk whisky glas is geschikt voor een bepaalde gelegenheid. De klassieke ronde glazen zijn prima voor een goedkopere whisky, whisky met ijs of voor een mixdrankje. Voor het shotglas zouden wij nooit zelf kiezen, maar in de horeca ontkom je er soms niet aan.

De onbetwiste winnaars voor het ruiken en proeven van kwaliteitswhisky’s blijven de glazen met een bolling. Zie je door de vele varianten het overzicht niet meer? Met het Glencairn glas zit je sowieso goed. Dit was het eerste glas dat officieel werd gesteund door de Schotse whisky association.

Neem contact met ons op

We zijn er nu even niet. Stuur ons een email en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
0

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken

18+? Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze website te mogen bezoeken / You have to be 18 years or older to visit this website
nl_NLNederlands
en_USEnglish nl_NLNederlands