Whisky zonder leeftijdsvermelding

De oplettende koper is het al eens opgevallen: steeds meer whisky’s hebben geen leeftijdsvermelding meer. Waarom is dit eigenlijk? En is dit iets om ons zorgen over te maken of is dat helemaal niet nodig?

Laten we beginnen met de reden. Vraag en aanbod naar whisky fluctueert al sinds de drank bestaat. Maar we leven nu in een ongekend lange periode van immer toenemende populariteit. Niemand had een aantal jaar geleden verwacht dat whisky zo populair zou worden en zou blijven. Een van de redenen is dat steeds meer wereldburgers uit ontwikkelende landen als India en China genoeg koopkracht hebben om whisky te kopen. En soms ook hele dure whisky’s. De meest exclusieve whisky’s van de wereld worden steeds vaker door Chinese kopers gekocht.

Whisky moet rijpen. Minimaal een aantal jaar en soms wel 18 jaar of meer. Dat betekent dus dat producenten de vraag al ver vooruit moeten proberen te voorspellen. Als ze te weinig maken dan neemt de prijs toe door de schaarste, maar uiteindelijk geldt toch echt het credo op-is-op. Als ze te weinig maken, nemen ze een enorm risico. Het is duur om whisky zolang te rijpen en te bewaren. Als het dan niet verkocht kan worden voor de beoogde minimale prijs, dan kan dit in het ultieme geval een faillissement voor de distilleerderij betekenen.

Doordat weinigen hadden voorspeld dat whisky zo populair zou worden en zou blijven, loopt de vraag ver voor op het aanbod. Distilleerderijen komen erbij aan de lopende band en de bestaande breiden hun productie uit. Maar dan nog duurt het jaren voordat er nieuwe whisky verkoopklaar is. Bovendien is de verleiding groot om whisky tot bijvoorbeeld 12 jaar te verkopen. Als je een whisky van bijvoorbeeld 25 jaar oud wilt verkopen die je nu in het vat stopt, dan moet je nu kosten maken, maar volgen de baten pas in 2043.

Hiervoor heeft de industrie een slimme oplossing gevonden. Ze vermelden steeds vaker geen leeftijd meer op de fles. De whisky is dan vaak een mengeling van hele jonge whisky, hele oude whisky en alles daartussenin. De verschillende whisky’s van die distilleerderij worden in de receptuur verwerkt, waarbij het de kunst is om zo min mogelijk van de (zeer) oude whisky te gebruiken. De receptuur blijft uiteraard geheim. Zo kan in 2015 in het vat gestopte whisky nu toch al op de markt gebracht worden, in een mengeling met oudere whisky’s.

Is dit een zorgelijke ontwikkeling? Bij veel liefhebbers hebben whisky’s zonder leeftijd erop een slechte naam. Wij denken daar meer genuanceerd over. We zijn van mening dat een oudere whisky doorgaans rijker is van smaak, maar hebben ook de lekkerste whisky’s geproefd zonder age statements. De bedrijven gaan hierin professioneel te werk en proberen een zo smakelijk mogelijke receptuur te maken. Ze graven immers hun eigen graf als de whisky niet lekker is. De whisky’s zonder leeftijdsvermelding worden verrijkt met de meeste fantasievolle marketingcampagnes, waardoor de mooie fles of het aanlokkelijke label maakt dat je toch geïnteresseerd bent.

Ons standpunt is dat je deze whisky’s dezelfde kansen moeten geven als alle anderen. Net als met whisky’s met age statement is de kwaliteit heel wisselend, maar eigenlijk bijna altijd minimaal lekker. Het voordeel van deze ontwikkeling is bovendien dat er voldoende whisky op de markt blijft, waardoor het betaalbaar blijft voor iedere portemonnee.

Neem contact met ons op

We zijn er nu even niet. Stuur ons een email en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
0

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken

18+? Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze website te mogen bezoeken / You have to be 18 years or older to visit this website
nl_NLNederlands
en_USEnglish nl_NLNederlands